Personeel en het Arbeidsrecht
Bij het in dienst hebben van personeel heeft u te maken met veel wetgeving. In de eerste plaats heeft u te maken met de Wet. Vaak is er ook een Collectieve Arbeidsovereenkomst van toepassing en ook de bepalingen welke u opgenomen heeft in de individuele arbeidsovereenkomst, welke u afgesloten heeft met de betreffende werknemer, kunt u niet over het hoofd zien. Kortom: er is dus veel om in de gaten te houden.
Wettelijke regels
In Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek zijn de regels van het Arbeidsrecht beschreven. Hier zijn onder andere de volgende regelingen te vinden:
- Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst
- Welke bepalingen moeten er opgenomen worden in de arbeidsovereenkomst
- Wanneer eindigt de arbeidsovereenkomst
- Bijzondere bepalingen en boetebedingen
- Welke regels zijn er bij loondoorbetalingsverplichting bij ziekte
Sommige bepalingen in het Burgerlijk Wetboek zijn dwingend recht. Dit betekent dat hier niet van afgeweken mag worden. Ook kent het Burgerlijk Wetboek bepalingen waar onder voorwaarden wel van afgeweken kan worden. Dit kan bijvoorbeeld door er afwijkende afspraken over te maken in de Collectieve Arbeidsovereenkomst.
Collectieve Arbeidsovereenkomst
Naast de Wet heeft de werkgever vaak te maken met regels die voortvloeien uit de Collectieve Arbeidsovereenkomst, de C.A.O. Veel C.A.O.'s zijn algemeen verbindend verklaard wat betekent dat alle werkgevers die onder de betreffende bedrijfstak vallen, verplicht zijn om de regels van de C.A.O. aan te houden.
Vaak maakt de C.A.O. gebruik van de mogelijkheid om af te wijken van de wettelijke regels. In de meeste gevallen wordt er vanaf geweken ten gunste van de werknemer. Een aantal voorbeelden waar de C.A.O. vaak in afwijkt zijn:
- Een langere proeftijd bij contracten voor bepaalde tijd
- Een hogere loondoorbetalingsverplichting bij ziekte
- De mogelijkheid om meer dan 3 tijdelijke contracten achter elkaar af te sluiten
De individuele arbeidsovereenkomst
Een arbeidsovereenkomst kan schriftelijk, maar ook mondeling aangegaan worden. Het nadeel van een mondelinge arbeidsovereenkomst is dat er achteraf moeilijk te bewijzen valt wat er daadwerkelijk afgesproken is tussen de werkgever en de werknemer. Naast het feit dat het dus verstandig is om een arbeidsovereenkomst altijd schriftelijk aan te gaan, heeft de wet verplicht dat een werkgever bepaalde afspraken met de werknemer op papier zet.
Bij het opstellen van de arbeidsovereenkomst is het altijd van belang om de Wet in de gaten te houden, alsmede bepalingen van de C.A.O. indien deze van toepassing is. Het is belangrijk om te weten dat afspraken in de arbeidsovereenkomst altijd voor de Wet en de C.A.O. gaan, indien de aanpassing in de arbeidsvoorwaarden in de arbeidsovereenkomst een toegestane wijziging is.
In de onderstaande artikelen zijn een aantal wettelijke regels uitgelegd.