Saskiaw » Specials » Zweden
Saskiaw: Informatie van A tot Z

Zweden als vakantieland

Vakantie: de meeste mensen houden er wel van. Gewoon een paar weken lekker weg, genieten van rust, lekker eten en leuke dingen doen. Voor wie niet naar Spanje of een ander zonnig oord wil, is Zweden een heel mooi alternatief.

Zweden

Zweden is een scandinavisch land en is ongeveer elf keer zo groot als Nederland. De bevolkingsdichtheid is echter velen malen kleiner dan in Nederland. Wie als toerist hier heen gaat, kan dus rekenen op heerlijk veel ruimte. Ook de natuur in dit land heeft veel te bieden. Er zijn veel nationale parken met heuvels, rivieren en bossen. Het land is op verschillende manieren goed te kijken,
Zweden wordt opgedeeld in drie grote gebieden, namelijk:
 • Götaland, het meest zuidelijke gedeelte
 • Svealand, het middelste gedeelte
 • Norrland, het meest noordelijke gedeelte
Elke gebied is opgedeeld in verschillende regio's.

Stockholm

De hoofdstad van Zweden is Stockholm, gelegen in Svealand. Stockholm ligt in het oosten van Zweden, op de scheiding van de Oostzee en de Botnische Golf. De stad is gesticht in 1252 en is vanaf 1634 de hoofdstad van Zweden. Het bezoeken van Stockholm is zeker een aanrader. De stad heeft genoeg te bieden op het gebied van cultuur. Er zijn veel gebouwen, musea en andere bezienswaardigheden.

Het klimaat

Het klimaat van Zweden is te vergelijken met het klimaat zoals wij dat kennen in Nederland. Het ligt inderdaad op gelijke hoogte als Noord Rusland, Canada en Alaska, maar de temperatuur is in Zweden toch aangenamer dan in deze landen. In het meest noordelijke gebied van Zweden, namelijk Lapland gaat in een bepaalde tijd van het jaar de zon helemaal niet onder. Hierdoor blijft de temperatuur ook hoger doordat de temperatuur 's nachts niet naar beneden gaat.

Eten, drinken en slapen

Vooral in de grote steden zijn er genoeg gelegenheden om lekker uit eten te gaan of een borreltje te drinken. maar in de betere restaurants wordt er wel op gelet dat de gasten netjes en verzorgd gekleed zijn. Ook is het mogelijk dat er tijdens het diner een cabaretvoorstelling gegeven wordt, of kunt u tijdens het dineren een dansje maken. Uiteraad is de prijs hier op aangepast. Voor de bediening hoeft u niets extra's te geven. Fooien ziten dus bij de prijs inbegrepen.

Maar ook als u er voor kiest om goedkoop een maaltijd te nuttigen is dat mogelijk. In deze restaurants is de sfeer minimaal. Ook zijn er veel zelfbedieningsrestaurants te vinden. Het eten is hier goedkoper, maar hoeft helemaal niet slecht te zijn. Ook in de goedkopere restaurants zijn hele goede maaltijden te krijgen. Het is ook vaak mogelijk om een dagschotel (Dagens Rätt) te bestellen.

Voor reizigers die er voor kiezen om het land rond te reizen is overnachten in 'Bed & Breakfast' hotels ideaal. De inrichting is uiteraard minimaal, maar wel comfortabel. Al het hoognodige is aanwezig, maar zeker niet meer. De gastvrouw zorgt 's morgens voor een heerlijk ontbijt zodat de reiziger weer verder kan trekken om het land te bezichten. Deze 'Bed & Breakfast' overnachtingen zijn goed te betalen. Uiteraard zijn er ook andere mogelijkheden. Zo kunt u ook overnachten in een hotel, een bungalow, een jeugdherberg, een stuga of kamperen.

Bezienswaardigheden

Zweden kent heel veel interessante bezienswaardigheden. Drie van deze attracties zijn door mij verder beschreven in aparte artikelen, namelijk:
 • Astrid Lindgren's Värld
 • Het dorp Gränna, bekend van de zuurstokken
 • Het levende openluchtmuseum Jamtli

Overige belangrijke weetjes

 • Taal: Zweeds (germaanse taal)
 • Belangrijkste godsdienst: Lutherse kerk
 • Reisafstand Utrecht - Stockholk: Ongeveer 1450 kilometer
 • Betaalmiddel: Zweedse kronen, 1 euro is ongeveer 10 Zweedse kronen
 • Tijd: Midden-europese tijd (hetzelfde als de nederlandse tijd)

Op bezoek bij Pippi Langkous: Astrid Lindgren's Värld

Wie kent haar niet! Pippi Langkous, het ondeugende meisje uit de verhalen van Astrid Lindgren. In de stad Vimmersby in Zweden is het bekende park ‘Astrid Lindgrens Värld’ (de wereld van Astrid Lindgre…

Gränna: het dorp van de zuurstokken

In Zweden, in de provincie Smaland, ligt het dorpje Gränna. Dit dorpje is zeker een aanrader voor alle ‘zoetbekken’ onder ons. Gränna staat namelijk onder andere bekend om de zuurstokken, die daar nu…

Terug in de tijd in het openluchtmuseum van Jamtli

Oude boerderijen, een kaasmakerij, een herberg en heel veel oude huisjes. Waan je terug in de tijd in het openluchtmuseum van Jamtli. Na even rondgelopen te hebben, lijkt het alsof je terechtgekomen b…

Fairyland Santaworld: Welkom in de wereld van de kerstman

Welkom in Fairyland Santaworld.... De wereld van de kerstman. Dit park is vooral speciaal omdat hier de kerstman woont en werkt. Bekijk zijn werkplek, zijn huis en neem plaats in de schoolbanken van d…
Zweden: Uitjes in Dalarna tussen Leksand en Rättvik

Zweden: Uitjes in Dalarna tussen Leksand en Rättvik

Op zoek naar een leuk uitstapje in Zweden? Er zijn genoeg kleinere parken te bezoeken. Hieronder een korte beschrijving van een paar van deze parken.
Gepubliceerd door Saskiaw op 01-10-2009. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!