Saskiaw » Specials » Denemarken

Denemarken als vakantieland

Denemarken als vakantieland Wie houdt van rust en ruimte, gecombineerd met een prachtige natuur kan in Denemarken prima op vakantie. Hoewel het grootste stuk van Denemarken qua landschap erg te vergelijken is met Nederland, is vooral de ruimte een verademing. Maar ook voor de vakantieganger die graag wat wil zien van Denemarken is er genoeg vermaak. Musea, parken, leuke steden en attractieparken zijn er in overvloed. Denemarken is onderdeel van Scandinavië en ligt in Noord Europa. Doordat Denemarken grenst aan Duitsland, is dit prachtige land prima te bereiken met de auto. Vanaf Utrecht tot aan de grens van Denemarken is de afstand ongeveer 600 kilometer. Maar ook met de trein of het vliegtuig is dit land prima te bereiken.

Bevolking

Denemarken is onder te verdelen in een groot stuk vasteland (Jutland) en ongeveer 400 eilanden. De grootste eilanden zijn Funen, Seeland en Lolland. De eilanden Funen en Seeland zijn door middel van een brug vanuit Jutland te bereiken. Hoewel Denemarken qua oppervlakte iets groter is dan Nederland, is het veel minder bevolkt. In 2013 had dit land ongeveer 5,5 miljoen inwoners. De meeste inwoners wonen in de grote steden. Het noorden en het westen van Jutland zijn het dunst bevolkt en tot op heden trekken de mensen vanuit daar nog steeds weg naar grote steden vanwege de werkgelegenheid in de grote steden.

Denemarken is opgedeeld in vijf verschillende regio's:
  • Hoofdstad
  • Midden Jutland
  • Noord Jutland
  • Seeland
  • Zuid Denemarken

De 10 grootste steden van Denemarken

In 2010 woonden er ongeveer 1,5 miljoen mensen in de tien grootste steden van Denemarken. De tien grootste steden zijn:
  • Kopenhagen
  • Aarhus
  • Odense
  • Aalborg
  • Esbjerg
  • Randers
  • Kolding
  • Horsens
  • Vejle
  • Roskilde

Geschiedenis

Hoewel de Scandinavische landen nu allemaal zelfstandige staten zijn, was dit in de tijd van de Vikingen wel anders. Samen met Zweden, de Faeröer eilanden, IJsland en Groenland maakte Denemarken deel uit van het Noorse rijk. In 1389 werden alle Scandinavische landen door koningin Margretha I van Denemarken verenigd in de Unie van Kalmar. Deze Unie eindigde al in 1520 en daarna werden Finland en Zweden één rijk en Noorwegen en Denemarken werden een ander rijk. De eeuwen hierna werd er door de beide landen veel gevochten om de macht.

Vanaf 1814 hoorden alleen IJsland, Groenland en de Faeröer eilanden tot het Deense rijk. Noorwegen werd bij Zweden gevoegd en uiteindelijk ging Finland bij Rusland horen. Noorwegen kreeg pas in 1905 zijn zelfstandigheid toen een zoon van de Deense koning in Noorwegen koning werd.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er in de Scandinavische landen dezelfde politiek gevoerd zodat er weer een vorm van samenwerking ontstond. Na de Eerste Wereldoorlog werden Finland en IJsland zelfstandig, hoewel IJsland tot 1944 de Deense koning erkende.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging Finland zich nog meer verboden voelen met de overige Scandinavische landen en na de oorlog werd er zelfs geprobeerd om er een economische unie van te maken van Scandinavië. Waarschijnlijk is deze poging mislukt omdat de Westerse landen bezig waren met de NAVO en het oprichten van de EU. Denemarken werd in 1973 lid van de Europese Unie

Het koningshuis

Margaretha II is op dit moment koningin van Denemarken. Toen haar vader, Koning Frederik IX, in 1972 overleed, nam zij de troon van hem over. Een aantal jaren daarvoor, in 1967, is Margaretha getrouwd met Henri de Laborde de Monpezat, een Franse diplomaat. Zij kregen samen twee kinderen, namelijk Frederik in 1968 en Joachim in 1969.

Kopenhagen

Vanaf de Middeleeuwen is Kopenhagen de hoofdstad van Denemarken. Kopenhagen betekent oorspronkelijk 'Koopmanshaven', maar Kopenhagen is al tijden geen havenstad meer. Kopenhagen is met ruim 550.000 inwoners de grootste stad van Denemarken en vormt het economische en culturele centrum van Denemarken. De stad ligt aan de oostkust van het eiland Seeland. Kopenhagen telt veel musea en bezienswaardigheden en een bezoek aan de stad is zeker de moeite waard.

Het klimaat

Net als Nederland kent Denemarken een matig zeeklimaat. Dit betekent dat de zomers niet bijzonder warm zijn, maar de winters zijn ook niet extreem koud. Wel kan er vanuit het Oosten 's winters een koude wind overwaaien. Verder blijft de sneeuw in Denemarken vaak veel langer liggen dan in Nederland. Doordat Denemarken een stuk noordelijker ligt dan Nederland is het 's zomers langer licht en eind juni wordt het zelfs niet helemaal donker.

Bezienswaardigheden

Denemarken kent veel bijzondere bezienswaardigheden. Een aantal zijn er door mij beschreven in de hieronder genoemde artikelen. Een aantal aanraders zijn onder andere:
  • Den Gamle By in Aarhus
  • Legoland in Billund
  • Het HC Andersen museum in Odense
  • Ribe, de oudste stad van Denemarken
  • Een stadswandeling door Kopenhagen

Overige weetjes

  • De taal: Deens (Germaanse taal)
  • Belangrijkste godsdienst: Lutherse kerk
  • Betaalmiddel: Deense kroon (1 Euro is ongeveer 7,5 Deense kroon
  • Tijd: Midden Europese tijd (hetzelfde als in Nederland

Vejle, een stad vol met variaties

Wie aan Denemarken denkt, denkt automatisch aan Kopenhagen. Maar naast het bekende en bruisende Kopenhagen zijn er meerdere steden in Denemarken zeker de moeite waard. Wie in Jutland op vakantie gaat,…

Een oude stad in Denemarken: Openluchtmuseum 'Den Gamle By'

'Den Gamle By' betekent letterlijk vertaald vanuit het Deens 'De oude stad'. De bedenker van deze naam slaat hiermee ook exact de spijker op z'n kop. Wie door de straten van dit openluchtmuseum loopt,…

Beleef de geschiedenis in het eeuwenoude Ribe

Tijdens een vakantie aan Denemarken mag een bezoek aan het beeldschone Ribe zeker niet ontbreken. Ribe is bekend om het vikingcentrum en vikingmuseum maar ook het stadje zelf heeft voldoende bezienswa…

De kleine zeemeermin: maar er is meer te doen in Kopenhagen

De kleine zeemeermin: het kleine beeld in Kopenhagen, bekend van het sprookje. Maar wie Kopenhagen bezoekt, doet er verstandig aan om verder te kijken. Naast dit beroemde beeldje bezit de stad namelij…

Sprookjes bestaan in het H.C. Andersen museum

Wie kent ze niet! De sprookjes van Hans Christian Andersen. De kleine zeemeermin, het meisje met de zwavelstokjes en de nieuwe kleren van de keizer. Voor wie geïnteresseerd is in de schrijver van al d…
Gepubliceerd door Saskiaw op 19-09-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Studieplan, deens voor beginners