Saskiaw » Specials » Zwemdiplomas
Saskiaw: Informatie van A tot Z

Het Zwem ABC vanaf 30 september 1998

Dat het in ons waterrijk landje belangrijk is om een zwemdiploma te halen, dat wisten we allang. Maar dat is niet voldoende. In deze tijd van zwembaden met grote glijbanen, wildwaterbanen en golfslagbaden wordt er aan de zwemmer heel wat meer eisen gesteld dan kunnen zwemmen. In 1998 zijn daardoor nieuwe eisen van kracht geworden voor het zwemdiploma A, B en C.

Diploma's voor 30 september 1998

Vanaf 30 september 1998 zijn de zwemdiploma’s ingrijpend veranderd. In deze moderne tijd, waarin zwembaden met hoge glijbanen en wildwaterbanen niet meer zeldzaam zijn, werd het voor de veiligheid van de zwemmende kinderen nodig om hier het nodige in aan te passen. Het ‘oude’ A diploma bestond enkel uit een paar banen zwemmen en een minuut watertrappen. Met een beetje geluk kon je je diploma halen zonder dat je haren nat werden. Als je eenmaal je A diploma had, werd er van je verwacht dat je jezelf redelijk kon redden. Een misverstand dus. Ook voor 30 september 1998 was het de bedoeling dat je je A, B en basisdiploma haalde. Helaas werd er vaak afgehaakt bij het behalen van het B diploma. Daarna mocht de leerling op een ‘echte’ sport, zoals voetbal of tennis.

Diploma's na 30 september 1998

In de praktijk echter bleek dat deze kinderen toch niet zo ‘watergewend’ zijn als er van ze verwacht werd. Tijd dus voor nieuwe eisen. Eisen die meer van de leerlingen verwachtten qua watergewenning. Zo ontstond het nieuwe Zwem ABC, voornamelijk gericht op het ‘survival’. Het jezelf kunnen redden in het water en je volledig ‘vrij’ voelen. Geen diploma’s meer halen met droge haren dus.

De zwemslagen binnen het ABC

Binnen het Zwem ABC worden er nu vier zwemslagen aangeleerd, namelijk:
 • Enkelvoudige rugslag
 • Schoolslag
 • Rugcrawl
 • Borstcrawl

Deze zwemslagen worden bij alle drie de diploma’s behandeld. Uiteraard wordt er wel rekening gehouden met een opbouw. Zo mag de borstcrawl bij A nog een duidelijke beginners borstcrawl zijn. Bij B moet deze slag technisch beter zijn en bij het C diploma moet de borstcrawl volledig goed gezwommen worden. Het leuke aan het nieuwe ABC is dus dat ook in het instructiebad al geoefend moet worden met alle slagen. Volop mogelijkheden voor de lesgever om te variëren!

Basiselementen

Ook nieuw waren de 6 basiselementen binnen het ABC. Deze zijn als volgt:
 • Te water gaan
 • Onder water oriëntatie
 • (Uit)drijven
 • Draaien
 • Watertrappen
 • Survival

In alle eisen van het Zwem ABC zijn deze 6 basiselementen weer terug te vinden. Deze basiselementen hebben als doel om het volledig watervreesvrij van de kandidaat te testen. Uiteraard wordt ook hier weer gebruik gemaakt van een duidelijke opbouw tussen het A, B en C diploma. Ook dienen deze basiselementen gebruikt te worden in het ‘voortraject’. Dit zijn de lessen die gegeven worden in het instructiebad.

Het basiselement ‘Survival’ staat als laatste genoemd, maar is zeker niet de onbelangrijkste. Zoals al eerder aangegeven, is het Zwem ABC eigenlijk voornamelijk gebaseerd om het ‘Survivalzwemmen’. Heel erg belangrijk. Zeker in deze tijd, wanneer er van jonge kinderen verwacht wordt dat ze zichzelf goed kunnen redden in bijvoorbeeld een subtropisch zwembad.

De C van Compleet

Het Zwem ABC moet ook niet als 'losse diploma's' gezien worden, maar als één geheel. Het volledige diploma is eigenlijk af bij het C diploma. Het A en B diploma zijn hierbij tussendiploma's. Ook niet mis natuurlijk, maar het is nog niet afgerond. Daarom wordt er ook gezegd:
 • De A is van Aanvang
 • De B is van Beter
 • De C is van Compleet

Pas bij het behalen van het C diploma zal de leerling voldoende watervaardig zijn om zich zonder problemen te kunnen storten in het wilde zwemgebeuren van deze tijd.

Van Basiszwemdiploma naar C diploma

Vanaf 30 september 1998 is het ‘Zwem-ABC’ van kracht geworden. Vanaf dat moment zijn de eisen voor de zwemdiploma’s aangepast aan de moderne eisen. Maar wat is er nu eigenlijk veranderd en is er nog i…

Zwemdiploma A: Toen en nu

Vanaf 30 september 1998 is het ‘Zwem-ABC’ van kracht geworden. Vanaf dat moment zijn de eisen voor de zwemdiploma’s aangepast aan de moderne eisen. Maar wat is er nu eigenlijk veranderd en is er nog i…

Zwemdiploma B: Toen en nu

Vanaf 30 september 1998 is het ‘Zwem-ABC’ van kracht geworden. Vanaf dat moment zijn de eisen voor de zwemdiploma’s aangepast aan de moderne eisen. Maar wat is er nu eigenlijk veranderd en is er nog i…
Gepubliceerd door Saskiaw op 01-10-2007, laatst gewijzigd op 22-08-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!